Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 40.000 alumnes s’han format durant els 44 anys del Centre de Formació d’Adults Es Piteus de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/03/2023 09:02:23 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

projecte pla educatiu de l´entornMés de 40.000 alumnes s’han format durant els 44 anys del Centre de Formació d’Adults Es Piteus de Blanes

Aquest dijous el centre ha commemorat els 20 anys d’ençà que van inaugurar el nou equipament a Can Borell, amb un emotiu acte on s’ha parlat del passat, present i futur

La tarda-vespre d’aquest passat dijous Blanes va viure una ocasió molt especial, perquè precisament es tractava de festejar el recorregut d’un centre educatiu que durant prop de mig segle de vida ha fet una valuosa feina, apreciada tant pels seus alumnes com per la societat blanenca en general. Es tracta del Centre de Formació d’Adults (CFA) Es Piteus.


Ahir va celebrar els 20 anys que es compleixen aquest 2023 d’ençà de la inauguració del nou edifici a tocar del Casal Cívic de Can Borell, però sense oblidar els 44 anys de trajectòria del nucli educatiu, que ha format més de 20.000 alumnes durant tot aquest temps. Inicialment, quan l’any 1979 va iniciar l’experiència amb 63 alumnes, les primeres classes es feien als locals de les associacions de veïns de Quatre Vents i La Plantera, i més tard també ho farien a Valldolig i Ca la Guidó.


A mesura que continuava creixent el nombre d’inscripcions, es va anar consolidant el centre ubicat al Carrer Vila de Lloret. L’autèntic salt qualitatiu es va assolir durant el curs 2002-2003, quan es van inaugurar les actuals instal·lacions, amb un volum d’entre 400 i 500 alumnes que tot just l’any 2010 van doblar-se, per tornar a disminuir entre els 500 i els 600 aquest 2023.


En total, durant els 44 anys de recorregut del Centre de Formació d’Adults, hi ha hagut més de 40.000 persones –gairebé l’actual població de Blanes- que han participat en algun tipus d’aprenentatge i que, especialment des del 2003, han pogut gaudir d’unes millors condicions en tots els sentits. El nou equipament, que el passat 31 de gener va complir els 20 anys de vida d’ençà de la seva inauguració, va significar un salt qualitatiu pel que fa a les infraestructures, sumada a un equip docent que ha sabut adaptar-se a les necessitats de cada moment.


Commemoració del passat, present i futur del CFA Es Piteus

Per donar encara més èmfasi al recorregut històric del CFA Es Piteus, els actes commemoratius els van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i l’actual director del centre, Pep Muñoz. Ho van fer acompanyats de la tinenta d’alcalde d’Educació, Olga López; la coordinadora dels Centres de Formació d’Adults, Montse Martínez; així com de dues de les màximes autoritats que van inaugurar el nou equipament d’adults el 31 de gener de l’any 2003, que llavors eren l’alcalde i la consellera de Benestar i Família: Ramon Ramos i Irene Rigau, respectivament.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa i Irene Rigau, ex consellera de Benestar i Família
Ahir el protagonisme també va recaure en alguns dels anteriors homes i dones que han ocupat la regidoria d’Educació aquests 20 anys: Albert Sanz (qui actualment regidor d’altres àrees) Salvador Pont i Pilar Planella. D’altra banda, pel que fa a ex alcaldes del municipi, van assistir-hi Josep Trias i Mario Ros. Completaven la llista de convidats especials l’equip directiu, professorat, així com regidors i regidores del consistori que no es van voler perdre l’esdeveniment.


Pep Muñoz, director del Centre de Formació d'Adults Es Piteus
Durant el seu parlament, Pep Muñoz va tenir un record en especial per a diferents integrants de la història del centre, persones vinculades o que ha tingut alguna relació. Un d’ells va ser Pep Bota –un dels primeres professors de català-; la professora de Ciències Socials Núria Varela, una gran lluitadora pels drets socials; o bé el compromís que tenia envers l’educació el finat alcalde Josep Marigó qui, abans i després d’exercir aquest càrrec, treballava com a professor de secundària.


Altres persones destacades pel director d’Es Piteus van ser la figura d’Àngela Miquel, directora general de Formació d’Adults de la Generalitat en els temps en què encara es depenia de Benestar i Família i no d’Educació com passa en l’actualitat. El periple pel record va incloure un més que merescut reconeixement envers Anne Claire Champetière, qui era la directora del centre d’adults quan va haver d’afrontar-se la difícil i complicada logística de traslladar-se al nou equipament de Can Borell.


Tampoc no va faltar un esment especial per a totes les institucions que han fet possible que Es Piteus es fes cada cop més grans. Des de l’Ajuntament i la Generalitat fins a Càritas Interparroquial, passant per l’Escola Oficial d’Idiomes, el Consorci de Normalització Lingüística i l’Institut Sa Palomera. La primera part de l’acte va comptar amb una mestressa de cerimònies d’excepció: Txell Costa, qui és professora del CFA Es Piteus.


Txell Costa, la Mestressa de Cerimònies de l'Acte dels 20 anys
Espectacle didàctic i musical, foto de grup i visita a les instal·lacions

Després dels torns de parlaments que van encetar l’acte commemoratiu, la Sala d’Actes del Casal Cívic va acollir un espectacle entre didàctic i musical especialment dissenyat per a la ocasió. Va anar a càrrec dels mestres i músics Josep Maria Piguillem i Marina Alum -qui és professora del CFA Es Piteus-, alternant coneixements molt didàctics i música, acompanyat d’imatges.


Es basava en els elements bàsics que componien el món sublunar: foc, aigua, aire i terra, als quals –segons l’antiga ciència medieval- se li afegia un cinquè element: l’èter –la ‘cinquena essència’- que omplia l’univers més enllà de l’esfera terrestre. Per representar el foc es va utilitzar la música de Manuel de Falla; la terra va comptar amb la música de la banda sonora del film ‘Allò que el vent s’endugué’; per l’aire el conegut tema de Mecano; i per a l’aigua l’evocadora música de Tàrrega.


Marina Alum i Josep Ma Piguillem van posar la cirereta del pastís
amb un espectacle didàctic i musical
Respecte el cinquè element, l’èter, aquí el públic va tenir un paper fonamental tocant les campanes d’acompanyament, tancant-se l’espectacle amb un bis final on els músics van tocar una peça a quatre mans. Després, l’activitat es va traslladar al vestíbul d’entrada del CFA Es Piteus, on es va fer una fotografia commemorativa davant la placa d’inauguració de fa 20 anys, seguida per una visita a les instal·lacions que ara ja compten amb dues dècades d’història.Data de realització: 02/03/2023 | Data de la darrera actualització: 02/03/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300